ykorzystują różne kuchni, w tym przepisy wegetariańskie. Makarony ryżowe, sojowe, czy z soczewicy to z kolei produkty, które wybiera kuchnia wegańska. Przepisy wegańskie opierają się bowiem tylko na tych składnikach, które mają pochodzenie roślinne. Każdy więc znajdzie makaron idealny dla siebie.
Kuchnia wegańska a wegetariańska
Przepisy wegańskie oraz przepisy wegetariańskie w dużej mierze bazują na produktach roślinnych. Mąki, kasze, ryże, owoce, warzywa - to ich podstawa. A czym się różnią? Przede wszystkim podejściem do produktów odzwierzęcych, jak mleko, miód, czy jajka. Kuchnia wegańska w zupełności z nich rezygnuje. Wegetariańska natomiast z nich korzysta. Wegetarianie zajadają się więc między innymi w tradycyjnych naleśnikach, weganie już ich nie jedzą. Podobnie jest z tak popularną w Polsce jajecznicą, czy twarogami.
Wszystko zależy od pomysłowości kucharza: musi
Przepisy wegańskie są to przepisy kulinarne osób, które jako styl życia wybrały weganizm. Osoby te rezygnują ze spożywania mięsa i ryb, oraz pochodzących od zwierząt: mleka, jajek, miodu.
Kuchnia wegańska mimo tych ograniczeń może być smaczna i zdrowa. Wszystko zależy od pomysłowości kucharza: musi on bardzo starannie zbilansować składniki potrzebne organizmowi osoby na diecie wegańskiej.
Przepisy wegetariańskie unikają wykorzystywania do przyrządzania posiłków nie tylko mięsa, ale także ryb oraz owoców morza. Przepisy te wykluczają także stosowanie w kuchni wegetariańskiej żelatyny lub smalcu.